Uzdatnianie wody, Filtry do wody

Szukaj na tym blogu

Obserwuj przez maila

flagcounter.com

free counters

niedziela, 10 września 2017

Żywa Woda

Żywa Woda. Jest miękka, bez zapachu, smakiem upodobnia się do wody deszczowej. Posiada właściwości tonizujące i stymulujące. Wytwarzana jest w urządzeniach zwanych jonizatorami lub uzyskać ją możemy z filtrów alkaliczno antyoksydacyjnych. W naczyniu jonizatora umieszczamy dwie elektrody. Dodatnią ANODĘ ( A ) i ujemną KATODĘ ( K ), które podłączone są do źródła prądu stałego. Wypełnione wodą naczynie elektrolityczne rozdzielone jest na dwie części specjalną przegrodą przepuszczającą jony soli rozpuszczone w wodzie.

żywa woda


W procesie elektrolizy dodatnie jony metali przyciągane są przez katodę, natomiast ujemne przez anodę. W naczyniu elektrolitycznym z katodą K kumulowane są dodatnio naładowane jony metali alkalicznych ( wapnia, magnezu, potasu, sodu ) oraz jony hydroksylowe OH-. Zawartość jonów hydroksylowych decyduje o zasadowości wody. Im wyższa zawartość tym wyższa alkaliczność. i większe pH. To zjonizowana woda "żywa", katolit. Wartości wody "żywej" najczęściej znajdują się w przedziale od pH = 8 do pH = 12.  Wartości ORP są ujemne ( -200mV ). Woda "żywa" proporcjonalnie dostarcza więcej tlenu i wodoru. Napięcie powierzchniowe wody "żywej jest dwa razy mniejsze niż wody wodociągowej. Oznacza to, że woda "żywa" jest bardziej ciekła, "mokra".

Cząsteczki wody "żywej" są połączone w znacznie mniejsze formacje, struktury ( 5 - 6 cząsteczek ) niż wody wodociągowej ( 10 - 13 cząsteczek ). Dlatego woda "żywa" od razu dostaje się do błon komórkowych i jest bezpośrednio angażowana w procesy metaboliczne. Takie właściwości powodują lepsze nawodnienie tkanek. Woda "żywa" skuteczne neutralizuje i rozpuszcza skupione pozostałości kwasowe, które potem są łatwo usunięte przez nerki. Wodę "żywą" po wytworzeniu od razu wypijamy. Nie gotujemy jej gdyż straci swoje cenne właściwości.

Żywa Woda

Niedobór substancji alkalicznych zwiększa kwasowość organizmu i zmniejsza zasadowość krwi. Organizm stara się, powstałe w procesie przemiany materii kwasy, zneutralizować i usunąć z moczem i potem. Aby te procesy przebiegały bez zakłóceń z pokarmem i napojami musimy uzyskać odpowiednią ilość minerałów alkalicznych jak: wapń, magnez, sód i potas. W przypadku niedoboru substancji alkalicznych organizm "pożycza" wapń z kości. To może być początek osteoporozy. W przypadku nadmiaru kwasu moczowego rozwija się zapalenie stawów, dna moczanowa. 

W przypadku braków wapnia, potrzebnych do neutralizacji nagromadzonych obok trzustki zanieczyszczeń kwasowych, zakłóca się produkcja insuliny i zwiększa się ryzyko rozwijania cukrzycy. Stałe substancje kwasowe kumulowane są zazwyczaj w warstwie tłuszczowej. Nagromadzenie tłuszczu, nadwaga jest częstym wynikiem gromadzenia się nieusuniętych pozostałości kwasowych. Takie zanieczyszczenia to także cholesterol, kamienie nerkowe, żółciowe, moczany, siarczany czy fosforany. 

Żywa Woda


Harald Tietz, autor książki "Odmłodzenie", twierdzi, że stale pijąc wodę "żywą", alkaliczną, zawartość pozostałości kwasowych może być ograniczona do poziomu o wiele młodszego człowieka. A to regeneruje funkcje naszego ciała. Sang Whang w swojej książce pisze, że z wiekiem powstaje zbyt dużo rodników (H+) kwasu i zbyt mało węglanów wodoru (HCO3), co prowadzi do zakwaszenia organizmu. Przypuszcza on, że starzejąc się organizm nieustannie kwaśnieje. Dlatego jest tak ważne aby wypijać każdego dnia 1,5 litra wody "żywej". Pijąc wodę "żywą" organizm otrzymuje dodatkową ilość wolnych elektronów, które są absorbowane przez wolne rodniki. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne wody "żywej" są chronione zdrowe komórki. Jest wzmocniony system odpornościowy organizmu.
Prześlij komentarz